System Audio 1750 teszt

System Audio 1750A céget Ole Vitthof, dán muzsikus alapította 1984-ben (amikor Oszlovics Gábor 4. osztályos volt!). Valahogy nem találta meg a neki való hangfalat az akkor kapható modellek között. Abban az időben még nyugaton sem volt akkora választék hangtechnikai berendezések terén, mint napjainkban, a mai legnagyobb gyártók is csak pár éve kezdték el a tevékenységüket. A huszonéves dobozokról általánosságban elmondható, hogy részlettelenül, nem túl érzelmesen szóltak (illetve szólnak), külalakjuk pedig elég bútorszerű volt: nagyok, szélesek és nem túl magasak, tömzsi kis szekrénykék. Egyszóval olyanok, mint amilyen az Orion HS500-as.
Ole Vitthof úrnak egyik paraméter sem felelt meg, a külsejét sem szerette nézegetni az otthonában és a hangját sem szívesen hallgatta, miután hazaérkezett az olasz Scala-ból. Hiányzott neki az élet, a gyorsaság a dobozokból. Ezért elhatározta, hogy épít magának egyet, de olyat, ami tényleg megfelel az igényeinek. Mivel ezt nem tudta otthon elkészíteni, mit tehetett volna? Alapított egy céget, felépített egy gyárat, beleölt egy pár évnyi nemzeti költségvetést, rengeteg munkaórát és talán néhány adóellenőrt is.
A befektetett pénz, idő és szaktudás a szaksajtó szerint - az első hangfal megismerése után - nem volt hiábavaló. Sőt, új irányzatot hozott a piacra.
Érdekes, hogy nem találkozott például Michael Creek-kel, aki ugyan ebben a cipőben járt, csak neki az elektronikákkal volt komoly problémája. Ugyan, volt köztük egy kevés kilométer, és akkoriban még helyenként nem működött tökéletesen az Internet. De az is lehet, hogy találkoztak, ezért döntött úgy Vitthof úr, hogy hangfalakat fog építeni, nem elektronikát.

Most a következő paraméterek állnak a rendelkezésünkre: 105 cm-es magasság, 28,9 cm-es mélység és 13 cm-es szélesség. Természetesen egy hangfal, a System Audio éppen 359000.- forintnyi kategóriába tartozó 1750- esének méretei.

System Audio 1750A cég elég érdekes filozófiát vall, vagyis inkább a megfogalmazása különös, de roppant találó. A következőképpen hangzik: "a cd-ben és az erősítőben a jel, vagyis az elektronok igen gyorsan vándorolnak, míg a lánc végén, az akusztikai átalakító membránján ez a sebesség sokad részére csökken." Vagyis még mindig a hangfal a technikailag leggyengébb elem. Ezt úgy fogalmazták meg, hogy "a membrán elvesztette az üzletet az elektronnal szemben".
Tehát lassú. Mármint általában. De nem a 1750- es esetében! Ez a doboz elsőre feltűnő jelenség is lehetne, de annyira nem az. Pont a karcsúsága folytán hatásosan bele tud illeszkedni a környezetbe, nem vonja erőszakosan magára a tekintetet. Inkább impozánsnak mondanám, hiszen méretei alapján lehetne akár egy divatos lifestyle hifi is, de kiváló minőség. furnér borítása már előre vetíti kvalitásait. No meg sokkal mélyebb azoknál. Egy ilyen karcsú formának szüksége van egy kis segítségre, hogy megőrizze stabilitását, ezért ellátták egy szélesebb, MDF-ből készült talpazattal. Ez a talp a kabinettel négy ponton csatlakozik, méghozzá nem egyszerűen rácsavarozták, hanem az optimális rezonancia csillapítás érdekében valamiféle gumipapucsokat illesztettek közéjük. Ez, és az alján lévő tüskék minden kényes hifista igényét kielégíthetik, azokét is, akik a szilárd rezgés-mentesítésben hisznek, és azokét is, akik a felfújt kerékpárbelsőben. A doboz, a lapok keskenységének köszönhetően sokkal kevésbé hajlamos a "libegésre", mintha nagyobb felülettel rendelkező oldallapokat használnának, de a dánok ennyivel azért nem érték be, további merevítéseket alkalmaztak, amik elég sűrűn, körülbelül 25 centinként találhatók benne. Minden egyes lapot MDF-ből készítettek, a front dupla vastagságú az ezüstre fújt elemnek köszönhetően. Mint említettem a famunka egészen kivételes minőség., annyira tökéletes, hogy elsőre nem is venni észre rajta, csak ha jobban megvizsgáljuk, hibák után kutatva. Nincs rajta.
Hangszórókészlete a hazai (mármint dán) Vifá-tól származik, természetesen jelentősen módosítva. D'Appolito elrendezésben két, 12 cm-es mély-közép vesz közre egy 25 mm-es selyem dómot. Ezekről a mély-közepekről első pillantásra nehéz az imént használt megnevezést elfogadni, hiszen inkább tűnnek közép, mint mélysugárzóknak, membránjuk átmérője csupán 85 mm. Csakhogy az említett kettőn kívül még kettőt integráltak a dobozba, amitől a membrán felületük összege jótékonyan megnövekedett. Ezek közül egyet - kíváncsiságunknak engedve - kibányásztunk a dobozból. Az első szimpatikus dolog az volt, hogy nagyon hosszú, torks csavarokkal rögzítették. A másik, hogy pont akkora a mágnese, hogy a lyukon éppen csak befér. Más szóval hatalmas, körülbelül akkora, mint a membrán. A membrán a jól bevált impregnált papírból készült, a széle butil gumi. A hangszórók mágnesesen árnyékoltak, így televízió közelében is elhelyezhető a hangfal.

System Audio 1750Most akár felsorolhatnánk a technikai paramétereit is, de nem tesszük. Meg se nézzük. Inkább meghallgatjuk. Először is, találjunk egy neki való erősítőt, vagyis olyat, amivel leginkább tetszik a hangja. Kezdésnek mindjárt egy Primare 30.1-es. Majd egy Myryad MI120-as, az Union Piccolo-ja és a Primare I20-asa. A cd-játszó minden esetben egy Primare D20 volt, a kábelek a Nordost-tól származtak, Solar Wind hangszóró, Blue Heaven összekötő és a Visnu hálózati.
Az erősítők közül több félidőnyi kísérletezgetés, némi vitatkozás rengeteg kábeldugdosás után a Myryad-ot választottuk. A Piccolo volt az egyik legjobb alternatíva, de kissé mosott mélyei miatt inkább a Myryad lett a nyerő, mert ez szólt a leginkább egységesen, mégsem unalmasan, vagy tolakodón, tehát hosszú távon valószínűleg jobb választás ebbe a rendszerbe. Kellet valamilyen összehasonlítási alap is, mert önmagában nehéz lett volna bármiféle következtetésre jutni, saját magához nehéz lett volna viszonyítani. Erre a célra a Dynaudio Audience 62-es dobozt választottuk, ami gyakorlatilag egy a klasszikus formájú hangfalat testesít meg. Két utas, egy 28mm-es magas és egy 17cm-es mély-közép hangszóróval oldalanként. A System Audio mellet határozottan tömzsi benyomást kelt.

System Audio 1750Az 1750-es hangját hallva egyértelművé vált előttem, hogy ez a dán cég nem beszélt a levegőbe, amikor a honlapjukra megírták a marketing szöveget.
Ezt a hangfalat már nem egykönnyen dönti le a lábáról az elektronok gyorsasága!
Persze ez azért túlzás, de olyan gyorsasággal tud megszólalni, amilyet eddig csak egy neves stúdió monitortól hallottam. Hihetetlenül közvetlen és precíz, mégsem tolakodó, vagy fárasztó, pedig azok a dobozok, amik ennyire informatívak, szinte kivétel nélkül fárasztóvá válnak hosszabb zenehallgatás alkalmából.
Ez a hangfal egyáltalán nem bántó, amit pont azért jelenthetek ki teljes bizonyossággal, mert többféle erősítőn is meghallgattuk és egyiken sem jelentkezett ez a probléma. Említettem a monitorokat. A System Audio hangja leginkább egy jóféle monitorra emlékeztet, kíméletlenül megmutatja az előtte dolgozó kompones karakterét, gyengeségeit, de erényeit is. Az összes meghallgatott erősítő hangját tökéletesen és gyorsan meg lehetett határozni. A 1750-es nem hazudik, nem burkolja jótékony ködbe zenében hallható mellényúlásokat, vagy hamis hangokat, felvételi gyengeségeket, rossz koncerttermek generálta akusztikát. De a lemezre került (erről azért meg lehetne kérdezni Szalai mestert: hogyan kerül az érzelem a lemezre?) érzelmeket is maradéktalanul tolmácsolja. Nem egy unalmas hang. Sokkal inkább életteli, vidám, vibráló.
De tud komor is lenni. Épp, mint az a felvétel, amit a lemezjátszóba gyűrtünk.
Olyan gyors, hogy a Dyno hozzá képest lassúnak, mackósabbnak hat, pont, mint ahogy mellette kinéz. Pedig, aki egyszer már hallotta a 62-est, nem azt emelné ki a hangából, hogy lassú.

Nemrég az Inerneten olvastam egy topiklakótól valami olyasfélét, hogy valami úgy szól, ahogy kinéz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy Totalcar-os tesztet idézett, de már nem emlékszem pontosan, mindenesetre jópofa volt.
A System Audio megint jó példa erre: pont úgy szól, ahogy kinéz. Karcsú fürge, elsőre vékonynak tűnhet, de aztán oldalt fordítva észre kell venni, hogy igenis, valós teste van. Nem hazudik. Azt adja, amit ígér.

Vajon ez lesz a jövő tesztelési módszere? Nézz rá a hangszóróra, és döntsd el, hogy szól?

 

System Audio 1750 Technical specifications

Power handling180Watts
Impedance4 Ohms
Frequency response40- 40.000Hz +/- 3dB
Sensitivity (1W, 1m)90 dB
Crossover700/3000 Hz 24dB/oct.
Dimensions (WxHxD) cm13x95x22.9
Woofer(s)4xWFP1104AV
Tweeter1xTWG2506AV
Magnetic shieldedyes
Biwiringyes